Wie te waarschuwen als er iets met je gebeurt.


De maatschappij verandert, we gaan steeds meer reizen en doen dat steeds vaker alleen. De buren weten ook niet alles meer van elkaar en dan overkomt je iets. Je bent niet meer in staat om zelf aan te geven wie er gewaarschuwd moet worden. Toch vinden we het allemaal fijn als er in zo’n geval een dierbare bij je is.

Maar hij kunnen die gewaarschuwd worden? Die agenda zit in de smartphone, adressen boekje net zo. Voor hulpverleners is het een zoektocht, men weet wel wie jij bent, je hebt tenslotte je ID bij je, dat is verplicht. Maar dan, wie moeten ze waarschuwen? Je smartphone is vergrendeld en mits je touch ID (vingerafdruk ontgrendeling) hebt blijft hij dat ook.

Toch is er een oplossing want ook de fabrikanten hebben dat probleem onderkent. Je kan je telefoon zodanig instellen dat als deze vergrendelt is er informatie over jouw te zien is. Eventueel ook medische informatie, maar vooral wie te waarschuwen in geval van nood internationaal bekend als ICE (In Case of Emergency). Vroeger zette je in je mobiel een ICE contactpersoon (hulpdiensten zoeken naar deze in je telefoon) maar tegenwoordig kan je het in je smartphone instellen.

Daarnaast is het mogelijk extra belangrijke medische gegevens te vermelden, zoals allergieën, epilepsie, suikerziekte of gebruik van bloedverdunners, datgene wat voor een hulpverlener van belang kan zijn om goede hulp te geven.

Naar mijn mening een kleine handeling, maar een die als het nodig is een groot verschil kan maken.

Hieronder de handleiding voor IOS (apple) en Android.

Apple Iphone (IOS)

Deze functie is alleen beschikbaar voor iPhones vanaf iPhone 4S en voorzien van iOS 8 en hoger.
Ga op je Iphone naar de app ”gezondheid”. En vervolgens naar het tabblad Medische ID wat rechts onderin te vinden is. Klik rechtsboven op ‘wijzig’ en vervolgens kan je een contact toevoegen voor noodgevallen. Tevens kan je een relatie aan de persoon toevoegen (vader/moeder, vriend/vriendin, etc). Hier kan je ook belangrijke medische gegevens neerzetten, ook bloedgroep en of je orgaandonor bent.

Als u de functie ‘toon bij vergrendeling’ inschakelt dan zult u voortaan als uw telefoon vergrendeld is links onderin ‘Noodgeval’ zien staan. Als u hier op klikt krijgt u uw medisch ID te zien zoals u die heeft ingevoerd.

Android

Ga naar contacten en vervolgens naar groepen. Ga naar ‘ICE – contact bij nood’ en klik op de button om een contact toevoegen. Klik op ‘‘contact noodgevallen’ en maak of een nieuw contact aan of selecteer een bestaand contactpersoon. De contactpersoon staat nu in de groep ICE – contact bij nood. In geval van nood klik je op ‘noodoproep’ bij een vergrendeld scherm. Als je nogmaals links onderin klikt, zie je de ICE contactpersonen.

Als deze functie niet bestaat op jouw telefoon dan kan je hetzelfde nog bereiken via een app als ‘ICE Gegevens‘ of de Nederlandse app ‘In Geval van Nood‘. Beide verkrijgbaar via de Google Play Store.