Backup en continuïteit van IT systemen.


We kennen allemaal het belang van een goede backup. Bij vlagen denken we eraan en maken weer eens een kopie van onze bestanden. Soms kopen we maar weer eens zo’n handige externe harde schijf die we vervolgens een nachtje laten draaien.

Helemaal goed zou je denken! Ja en nee. Als het om verzameling gedownloade films gaat ja prima. Misschien zelfs overbodig want ook zonder deze gaat het leven gewoon door. Gaat het om de PC met de afstudeer scriptie, misschien minder handig of ronduit onvoldoende.

Kortom een backup systeem is maatwerk. Het is een afweging van kosten, belangen en haalbaarheid. Hierdoor kan je zelfs tot de conclusie komen dat je verschillende methodes en/of systemen wilt gebruiken.

Een cloud synchronisatie oplossing voor alle documenten (bijvoorbeeld one drive, iCloud of Google drive). Maar voor je foto’s een externe harde schijf die je eens in de zoveel tijd bijwerkt.

Bedrijfsmatig

Voor bedrijven is het niet anders. Al zal daar het belang van boekhouding en documenten nog groter zijn. Echter spelen hier nog meer zaken mee, zorg dat je systemen altijd up to date zijn en niet teveel verouderd. Want bij uitval kan je wel een backup hebben maar als de machine en de software waar je al zo lang op draaide niet meer te krijgen zijn, sta je nog steeds met lege handen.

Dit geld natuurlijk ook voor alle backup oplossingen, controleer ook regelmatig je backup of je iets terug kan zetten. Vroeger kwam het te vaak voor dat men een backup op tape dacht te hebben en dat deze leeg waren door een foutje.

Bovenstaande heeft iedereen tegenwoordig wel geregeld, maar er komen steeds meer systemen bij. Een toegangscontrole systeem of PLC en andere bedrijfssystemen. Maakt u daar een backup van en is het onderhoud geregeld? Wat is het gevolg als uw gasten niet meer naar binnen kunnen. Of als de productie stil valt. Is voldoende ruimte op uw netwerk switches om uitval van 1 op te vangen.

Uitval kan de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengen, en het is daarom van belang om hier bij stil te staan. Continuïteits management staat al op de agenda bij alle grote bedrijven. Ook voor uw bedrijf is het goed om er eens bij stil te staan. Liefst voordat het nodig is. Ik ondersteun u hierbij graag.